Higiena živil

 Področje higiene živil izvaja:

  • uradni nadzor proizvodnje „od polja do mize“, predelavo in trženje živil ne živalskega in mešanega izvora (primarna proizvodnja, javna podjetja, menze, prodajalne, laboratoriji in predelovalna industrija), inšpekcijske preglede, vzorčenje hrane in pijače za analizo, preverjanja (tudi v primeru opozoril skupnosti), spremljanje, nadzor in revizijske dejavnosti
  • popis in evidentiranje zgornjih dejavnosti zaradi uradnega nadzora
  • uradni nadzor priznanj podjetij, ki proizvajajo dodatke, arome, aditive, encime, živila za zgodnje otroštvo, za posebne zdravstvene namene, za posebno prehrano in dodana živila
  • izdajo potrdil za izvažanje živil ne živalskega izvora
  • informiranje in usposabljanje izvajalcev, društev in ustanov o varnosti živil
  • nadzor in preiskave v primerih bolezni, ki se prenašajo s hrano
  • uradni nadzor in usposabljanje o uporabi in trženju fitofarmacevtskih sredstev
  • uradni nadzor nad proizvodnjo in uporabo materialov in predmetov, ki so namenjeni za stik s hrano
  • nadzor pobiranja gob za zasebno uporabo in za tržne namene (mikološki inšpektorat), vključno z usposabljanjem izvajalcev
     

Prijavite se

  • na okencih / uradih med delovnim časom za javnost
  • preko naročanja

Kje smo

contatti

sede

Via Chiusaforte, 2
33100 Udine (UD)

indicazioni stradali  (povezava odpre novo okno)

Urad za obveščanje živilskih podjetij: preko naročanja (0432553218 - 553950)
Informativno okence za živilska podjetja: odprto vsak drugi teden, prvi in tretji petek v mesecu od 9:00 do 12:00 ali preko naročanja (0432553219 – 553222)

Kaj delamo


 

  • controllo ufficiale "dal campo alla tavola" su produzione, trasformazione e commercializzazione di alimenti di origine non animale e miste (produzione primaria, pubblici esercizi, mense, esercizi di vendita, laboratori e industrie di trasformazione) attraverso ispezioni, campionamenti per le analisi su alimenti e bevande, verifiche (anche nei casi di attivazione del sistema di allerta comunitario), attività di monitoraggio, sorveglianza e audit
  • censimento e registrazione delle attività di cui sopra ai fini del controllo ufficiale
  • riconoscimento delle imprese di produzione di integratori, aromi, additivi, enzimi, alimenti destinati alla prima infanzia, a fini medici speciali, a un'alimentazione particolare e alimenti addizionati; attività di controllo ufficiale sulle stesse
  • rilascio di certificazioni per l'esportazione di alimenti di origine non animale
  • informazione e formazione per operatori, associazioni e istituzioni in tema di sicurezza ed educazione alimentare
  • sorveglianza e indagine nei casi di malattie trasmesse attraverso gli alimenti
  • controllo ufficiale e formazione sull'utilizzo e la commercializzazione dei prodotti fitosanitari
  • controllo ufficiale sulla produzione e l'utilizzo dei materiali e oggetti destinati a venire a contatto con gli alimenti
  • controllo della raccolta per consumo privato e ai fini della commercializzazione dei funghi(ispettorato micologico), inclusa la formazione degli operatori